Trzymamy formę i dbamy o nasze zdrowie!

W ramach realizacji programu „Trzymaj formę” uczniowie klasy 5a poznali wartość odżywczą najpopularniejszego w Polsce owocu -jabłka.

Realizację zadania przewidziano na dzień  28 września, kiedy obchodzony jest Światowy Dzień Jabłka. Jabłka i ich właściwości lecznicze były znane już ok. 6500 r. p.n.e. w regionie położonym pomiędzy Morzem Czarnym a Morzem Kaspijskim, skąd pochodzą. Te bogate w liczne witaminy owoce były też przysmakiem starożytnych Rzymian i Greków. Nasi przodkowie nie byli gorsi – w wykopaliskach Biskupina znaleziono ślady jabłoni rosnących tam już ok. 1600 r. p.n.e.

Obecnie wartości odżywcze i prozdrowotne działanie polskich jabłek są doceniane w wielu innych krajach, ponieważ Polska jest jednym z głównych producentów tych owoców na świecie. 

Regularne spożywanie jabłek zmniejsza ryzyko powstawania wielu chorób, między innymi: udaru mózgu, cukrzycy typu 2, demencji starczej, choroby Alzheimera, czy astmy oskrzelowej.

Ponadto, ich gryzienie i żucie stymuluje dziąsła i pobudza wydzielanie śliny, która działa przeciwbakteryjnie i przeciwpróchniczo.

Uczniowie klasy 5a udowodnili, że jabłko może zastąpić uwielbiane przez dzieci posiłki z restauracji McDonald’s… oczywiście w wersji FIT!

W tym samym terminie nasze najmłodsze dzieci realizowały program “Skąd się biorą produkty ekologiczne?”. Ich kulinarne podróże po owocowych smakach prezentuje poniższa galeria…