8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Celem tego święta jest przede wszystkim promowanie zdrowego jedzenia oraz profilaktyka chorób będących konsekwencją złej diety.
W naszej placówce już od wielu lat dzieci i młodzież realizują projekty dotyczące zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej, są to m.in. „Skąd się biorą produkty ekologiczne?”, „Trzymaj formę” oraz „ Żyj smacznie i zdrowo”.
Podczas zajęć poznają zalety zbilansowanego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, aby w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia.
Są uświadamiani, że nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają wpływ na późniejszy styl życia i odżywiania.Nie są im obce zagadnienia dotyczące higieny i chorób układu pokarmowego oraz schorzeń współistniejących.
Uczniowie bardzo chętnie włączają się w różnorodne działania profilaktyczne, a efekty swojej pracy prezentują na poniższych fotografiach.
Jedni przypominają wszystkim, jak powinna wyglądać piramida zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej… inni zachęcają do diety bogatej w witaminy…