Na zdrowie!

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania to inicjatywa zapoczątkowana w 2007 r. po to, aby zachęcić przede wszystkim dzieci do budowania prawidłowych nawyków żywieniowych w trosce o ich zdrowie.

Biorąc pod uwagę narastający problem nadwagi i otyłości wśród dzieci, wiemy że jest to temat bardzo ważny. Zgodnie z danymi przeanalizowanymi przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), nadmierną masę ciała stwierdzono już u 29% chłopców oraz 27% dziewczynek w wieku od 6 do 9 lat. Otyłość stanowi realne zagrożenie dla zdrowia, bo może prowadzić do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2 czy zespół metaboliczny. Jednym z najważniejszych czynników, które mogą wyhamować epidemię otyłości, jest właściwe odżywianie. Właśnie dlatego warto budować u dzieci dobre nawyki żywieniowe już od najmłodszych lat.

Uczniowie naszej szkoły systematycznie utrwalają zasady prawidłowego żywienia, zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.

Poniższa fotorelacja jest dowodem na to, że wszystkie „złote zasady żywienia” należy wcielać w życie każdego dnia… a uczniowie świetnie je realizują!